21 Ocak 2010 Perşembe

Unsorted Stadiums <5>

GIF SUNDVALL

Uzun süredir ara verdiğimiz Unsorted Stadiums serisine İsveç 2. Ligi takımlarından Sandvall Futbol Kulübü'nün Stadı, Norrporten Arena ile devam ediyorum. Önce biraz takımı tanıyalım.
Sandvall, 1903'de kurulan bir ekip. Takımın tam ismi Sandvall Jimnastik ve spor kulübü (1903'te kurulan kulüplerin ortak özelliği sanki:)). Yüz küsür yıllık tarihlerinde 1942'de alınmış bi İsveç Kupası'ndan başka birşey yok. 1.Ligi 5.sırada bitirdikleri bir sezon olmuş gerçi, başarı sayılabilir. E ortalama bir takımın tarihinden bu kadar bahsetmek yeter, asıl ilginç olan stadlarına geçiş yapalım.

Idrottsparken

İlk gördüğümde aklımdan ilk geçen düşünce şuydu: "En rahat localara sahip stad budur heralde." Öyle ki takımın en baba, en fanatik, en sadık taraftarları için önce bir apartman yapılmış ve ardından yoğun istek üzerine yanına bir kaç tribün ve ortasına saha yerleştirilmiş gibi. Duyulan rivayetlerden biri, zaman zaman caddeye bakan tarafta kiralık yazısı görüldüğü oluyormuş(!)
1903 yılında inşa edilen İdrottsparken, 2001-2002 sezonunda son halini almış. Stadın ismi, 2006 yılında endüstriyel futbol anlayışına yenik düşerek son yenileme çalışmalarıyla birlikte Norrporten ismini almış. Her nekadar taraftarlar alışamasa da durum bu. Stad şehrin merkezinde bulunuyor. 8500 kişi kapasiteye sahip. Sandvall taraftarlarının ihtiyaçlarını karşılaması için birkaç kez elden geçirilmiş ve en sonunda "toplu konut" şeklindeki halini almış durumda.
Apartmandan bakınca(radyodan maç anlatıyomuşum gibi düşünün), sağ tarafta kalan kale arkası tribünde bir hayli ilginç bir şekle şemale sahip. Eski açığın 1/25 küçültülmüş hali gibi(oran terside olabilir). Ama orda da bitmiyor. Apartmanın bir çıkması var! E haliyle altı boş. "O boş kısmada koltuk döşeyelim ki para kazanalım değilmi ama?" Taraftarının canını para uğruna tehlikeye atan bir kulüp, eheheh.
Sandvall takımının çılgın birde taraftar topluluğu bulunuyor. Patronerna! Her büyük maçta koreografiler mi istersin, mühiş tezahüratlar mı dersin. Tribünlerinde bayan ortalaması yüksek bir taraftar grubu ve bayağı sıkı tribüncü oldukları her hallerinden belli. Buradan buyrun. Deplasmanlara gidip takıma sıkı destek veriyolar. Güzel bir futbol kültürleri var, İngilizvari. Önce bir Pub'ta içkilerini yudumlayıp sonra hepberaber stada geçiyorlar. Erkeklerde ki futbol anlayışı; "Bira+Futbol+Sex= Mükemmel Bir Hayat" şeklinde! Hiç tasvip etmiyoruz :P

Unsorted Stadiums Serisi

Hiç yorum yok: